• Billede 6

  Noget for alle

  - små som store

 • Billede 5

  Fascinerende udstillinger

  - dyk under overfladen

 • Billede 4

  Formidling i børnehøjde

  - leg og læring

 • Billede 3

  Legesyge sæler

  - shows og formidling

 • Billede 2

  Unikke marsvin

  - forskning og formidling

 • Billede 1

  Velkommen til Fjord&Bælt

  - oplev havets magi

oplevelser skoler virksomheder naturama
Fjord&Bælts mission er at inspirere til bevarelse af naturen omkring os gennem oplevelse, fascination og forståelse

 

Når havpattedyr strander i naturen

Strandede hvaler og sæler

Døde eller syge havpattedyr ender ofte på stranden. Der findes en beredskabsplan for hvordan man skal forholde sig til dem. Naturstyrelsen har udarbejdet en detaljeret beredskabsplanen. Planen kan du læse her: Beredskabsplan for havpattedyr
Vi har lavet en mere generel gennemgang af de vigtigste forhold som du kan læse her:

Syge havpattedyr

Hvis man finder et havpattedyr der har tydelige sår eller er sygt, skal man kontakte den lokale naturstyrelse, der så vurderer, hvad der skal gøres. 

Generelt er det bedste at holde afstand til dyret, for at ikke stresse dyret yderligere. Hvis en hval ligger på stranden er det oftest en grund til det. Vi kan sagtens forstå at man gerne vil have dem ud i vandet igen. Men da dyret højst sandsynlig er meget svagt i forvejen, er det bedste du kan gøre, at lade det ligge og kontakte den lokale naturstyrelse. Hvis dyrene bliver skubbet ud i vandet finder man dem oftest på stranden igen, inden der er gået ret længe. Der findes ikke noget sted i Danmark som rehabiliterer vilde havpattedyr. 

Hvis havpattedyr, mindre end 8m, ikke kan overleve på egen hånd bliver de aflivet. Større hvaler dør en naturlig død. Det har nemlig vist sig vanskeligt at finde en sikker og human metode til at aflive dem, uden at man risikerer at påføre dem unødvendig lidelse.

Døde havpattedyr

Ser man en død sæl eller et dødt marsvin på stranden, skal man lade den ligge. Mindre havpattedyr efterlades og får lov til at indgå i naturens fødekæde hvor andre dyr for glæde af dem. Hver år bliver det dokumenteret hvor mange sæler og hvaler der er blevet fundet på de danske strande. Hvis du som privatperson finder et dødt havpattedyr må du derfor meget gerne skrive en kort mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. (Jakob er chefbiolog her på Fjord&Bælt). Medtag information om hvor dyret er fundet, hvilken dato og hvilken art det er (hvis du kan se det).

Det er selvfølgelig en bonus hvis du vedhæfter et billede af dyret og beskriver ca. hvilken længde dyret har. Med et billede af maven, kan man afgøre hvilket køn det er. Længde kan fortælle om det er et ungt eller voksent dyr. Din information bidrager til en øget forståelse af populationsstatus og hvilke dyr der besøger de danske farvande.  

Sælunger på stranden

I juni-juli måned kan du opleve at det ligger sælunger på stranden. Det er helt normalt. Sælhunnerne kravler på land for at føde sin unge. Når mødrene er ude og jæger fisk, kan de lade deres unger vente på stranden. Det er derfor vigtigt at man holder afstand til ungerne, ellers risikerer man at mødrene ikke kommer tilbage. Allerede efter fire til seks uger er ungen klar og parat til at klare sig selv. Det kan være lidt hårdt at blive efterladt af moderen men langt de fleste klarer sig fint. I starten tilbringer de små sæler meget tid på stranden og lever af krabber og smådyr.

Hvis du ser en sælunge på stranden: nyd det men husk at holde godt afstand!

Her finder du telefon nr. til din lokale naturstyrelse: Lokale enheder i Naturstyrelsen


Fjord&Bælt kan så meget mere end flotte udstillinger...