Vilde marsvin på besøg i Kerteminde

Derfor ved det er det samme marsvin som kommer igen år efter år

Der er faktisk et par hundrede tusind marsvin i de danske farvande. Og ind imellem beriger de os med besøg helt tæt på. Se bare billedet her hvor et marsvin besøger havnen i Kerteminde. Faktisk lige ud for Fjord&Bælt.

Ifølge biolog på Fjord&Bælt Ditte Bølle er der tale om 2 marsvin, nemlig en mor og en kalv, som den seneste tid ofte svømmer helt ind i havnen. ”Det tyder på at de to efterhånden har fundet ud af at der er mad at komme efter, til trods for al aktiviteten herinde fra bådene og byggeriet på havnen.”

Man kan ikke sige noget præcist om hvornår de to marsvin sætter kursen mod havnen. Men i den seneste tid har de besøgt havnen flere gange dagligt, så hvis man vender blikket mod vandoverfladen i disse dage, er der gode muligheder for at se de små hvaler fra kajkanten.

”Vi kender især dette hun-marsvin særligt godt. Hun er kommet til Kerteminde bugt flere år i træk for at opfostre hendes kalve.” Fortæller Ditte Bølle. ”I de foregående år har vi mest observeret hende og hendes kalve lige udenfor havneområdet, nær indsejlingsbøjerne eller i retning af Lundsgaard Klint, men i år tager hun altså turen endnu længere ind i havnen.” Hvis man skulle være så heldig at observere marsvin inde i havnen, og man får mulighed for at se detaljerne på hvalerne, når de kommer op for at trække vejret, så kan man holde øje med et særligt kendetegn. ”Dette hun-marsvin kan vi kende på nogle meget karakteristiske ar hun har på hendes rygfinne og på ryggen. Hun har et hak på bagsiden af rygfinnen. Og lidt længere nede af ryggen, kan man se et stort ar, som sandsynligvis stammer fra et møde med en propel fra en båd. Det er på de mærker at vi kan genkende hende, og derfor ved det er det samme marsvin som kommer igen år efter år. Og nu også helt inde i havnen.”

Mads Dirckinck-Holmfeld
Tidligere Kommunikationsleder F&B/Naturama
Tidligere Kommunikations- og markedsføringsansvarlig, F&B/Naturama